لوله گوشتدار چیست؟
این نوع از لوله به لوله هایی گفته میشود که ضخامت دیواره آن بیشتر از لوله های فولادی معمولی بوده و به دلیل این ویژگی منحصر به فرد آن را لوله گوشت دار و یا لوله گوشتی می نامند. این لوله های گوشت دار به صورت بدون درز ساخته شده و از نوع لوله های مانیسمان است. لوله های گوشتدار به دلیل وزن بالایی که دارند، نسبت به دیگر لوله های جدار نازک کمتر مورد استفاده قرار می گیرند جز ان که در محیطی مورد استفاده قرار گیرند که سایر لوله ها توانایی تحمل فشار بالای آن محیط را نداشته باشند و یا اینکه سایر لوله های فولادی سختی لازم را دارا نباشند. اصلی ترین فاکتور در تضمین کیفیت لوله گوشتدار، کنترل ضخامت آن و برخورداری از ضخامت یکنواخت در سرتاسر لوله است؛ چراکه کنترل ضخامت آن به طور مستقیم بر کیفیت و کارایی لوله گوشتدار تاثیر می گذارد.
راهی برای تشخیص لوله گوشتدار اصل
روش های گوناگونی جهت شناسایی لوله گوشت دار اصل و تقلبی آن و یا حتی تمایز بین لوله گوشتدار از سایر لوله های معمولی وجود دارد. لوله های فولادی با ضخامت کم به طور معمول به روش نورد سرد تولید می شوند؛ حال آنکه تکنولوژی به کار رفته برای ساخت لوله های گوشتدار که لوله هایی با جداره ضخیم هستند، فرآیند نورد گرم می باشد. بنابراین، یکی از اساسی ترین فاکتورها در تشخیص لوله گوشتدار اصل از سایر لوله ها، توجه به روش تولید آنهاست.
دیگر روش تشخیص لوله گوشت دار، توجه به ضخامت آن می باشد. با نظر بر آنکه لوله گوشت دار به لوله های با ضخامت گفته میشود، درنتیجه از روی ضخامت آنها می توان به اصل یا تقلبی بودن آنان پی برد و آنها را به راحتی از سایر لوله ها تشخیص داد. به طور کلی، معمولا لوله هایی که نسبت قطر به ضخامت آنها کمتر از 20 باشد، لوله گوشتدار می باشند. در نتیجه، ضخامت لوله های گوشتدار از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر بوده که بیشتر از ضخامت لوله های جدار نازک است.
همه چیز درباره لوله و انواع آن
کاربرد لوله صنعتی گوشتدار
از آنجا که لولههای ضخیم یا همان لوله گوشتدار فولادی کاربردهای متنوعی دارد اما اغلب، در موارد زیر کاربرد بیشتری را دارا میباشند:
-
هیدرولیک
-
ماشینسازی
-
موارد صنعتی
-
انتقال مایعات
-
پروژههای پتروشیمی
-
به عنوان محصولات تحت فشار
-
به منظور انتقال آب در مسافتهای طولانی
ویژگیهای لوله گوشتدار
تنوع لولههای فولادی موجب گردیده طیف وسیعی از انتخاب پیش روی متقاضی قرار گیرد؛ چرا که روش تولید این نوع لولهها متفاوت بوده و در نتیجه کاربرد آنها نیز در موقعیت های گوناگون متفاوت خواهد بود. این قبیل محصولات براساس استانداردهای ملی و بینالمللی به مرحله تولید میرسد و لوله گوشتدار نیز از این قاعده مستثنی نیست. لولههای صنعتی حاصل اعمال فرآیندهای حرارتی بر روی شمشهای فولادی هستند. از ویژگیهای این نوع لولهها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
وزن بالا
-
ضخامت
-
استحکام
-
مقاومت بسیار بالا
-
تحمل کردن فشارهای بالا
-
قابلیتهای عدم جوشپذیری
-
مورداستفاده در پروژههای عظیم
عناصر تشکیل دهنده آلیاژ لوله گوشتدار
جهت تولید لوله گوشتدار از آلیاژ فولاد دارای عناصر نیکل،مولیبدن، کروم، ، منگنز، وانادیم، تیتانیوم، سیلیکون، بور، کبالت و تنگستن استفاده میشود. باتوجه به عناصر مورد استفاده در این لولهها میتوان دریافت که لوله گوشتدار برای مقاوم بودن در برابر خوردگی و زنگ زدن نیاز به عنصر کروم دارند. عنصر وانادوم است که در برابر خستگی لوله را محافظت میکند و برای مقابله با رسوب و زنگزدگی عنصر تیتانیوم را دارد. همچنین برای سختتر شدن فلز این لوله نیکل، منگنز و مولیبدن لازم است. برای کاهش اکسیژن و در نتیجه افزایش سختی، سیلیکون و بور وارد عمل میشوند. هنگامی که دما بالا باشد، عنصر تنگستن افزایش سختی را به ارمغان میآورد و کبالت نیز سبب افزایش دمای ذوب خواهد شد.